Експерти з живлення рослин
Рус/Укр
Новини та події

Елементи в абсолютній доступності

Овочівники все більше сходяться на думці, що нині без застосування мікродобрив дуже складно отримати високий якісний урожай овочів. Причин тому кілька. Насамперед кліматичні зміни, які проявляються браком чи надлишком вологи, перепадам температур, спричиняють чималий дискомфорт для розвитку рослини. Особливо страждають від місцевих несприятливих умов овочеві культури зарубіжної селекції, якій здебільшого віддають перевагу професійні овочівники. Натомість застосування мікродобрив допомагає пом'якшити вплив стресових чинників та повністю розкрити потенціал рослини.

Юрій ПідлужнийНаскільки корисними для овочевих культур можуть бути мікроелементи, переконалися в агрономічній службі компанії «Професійне насіння». Минулого року агрономи компанії спільно з ТОВ «ПЛАНТА ГРУПП» — офіційним ексклюзивним представником в Україні іспанської компанії MERISTEM, що спеціалізується на виробництві високоякісних добрив та екологічних препаратів для вирощування сільгоспкультур, в рамках проекту How to grow досліджували ефективність сучасних технологій у вирощуванні гібриду огірка Абсолют F1 в тепличних умовах. І переконалися у дієвості мікродобрив компанії MERISTEM.

– Я обрав саме добрива MERISTEM, бо хотів, щоб наш проект був успішним, — розповів директор розвитку південного регіону України компанії «Професійне насіння» Юрій Підлужний. — На ринку мікродобрив компанія MERISTEM є одним із лідерів, виробляючи високоефективні добрива, з ретельно підібраним складом. Завдяки правильно підібраним мікроелементним комплексам кожний вид добрив ефективно діє в конкретний період розвитку рослини. Ми дуже задоволені нашим дослідженням, отримали добрий результат — огірок Абсолют дав врожай до 30 кг/м2 . І це не тільки завдяки генетиці гібриду, але й дії мікродобрив. 

Отже, як мікродобрива можуть вплинути на формування якісного врожаю, розповімо на прикладі гібриду огірка Абсолют. На початковій фазі вегетації огірка Юрій Підлужний застосував мікродобриво VIGORTEM-S. Завдяки високому вмісту гумінових, фульвових, амінокислот, екстракту бурих водоростей, цей препарат є унікальним стимулятором, якого немає аналогів в Україні. Препарат містить комплекс фізіологічно-активних речовин — цитокініни, гібереліни, ауксини, полісахариди, вітаміни, отриманих методом екстрагування бурих водоростей, що стимулюють ріст рослин та кореневої системи. Саме тому його використовують для замочування насіння, кореневого живлення тощо.

– Цей продукт для мене, як для агронома, просто необхідний, — зауважив Юрій Підлужний. — Адже для овочів, як і для інших культур, важливо від самого початку сформувати міцну кореневу систему, яка надалі впливатиме на забезпечення культури поживними речовинами, а отже, на врожайність. Бо якщо звертати увагу тільки на нарощування вегетативної маси, в період плодоношення рослина не забезпечить живленням плоди і вони будуть низької якості. Не менш важливим для огірка, як і для інших овочевих культур, є позакореневе живлення. На цьому етапі в компанії MERISTEM рекомендують застосовувати рідкі добрива КАFOM на основі фосфітів з умістом різних хімічних елементів — магнію, цинку, міді, кальцію, калію. Вони не тільки забезпечують рослину необхідними елементами живлення, але й чинять фунгіцидну дію на патогени класу ооміцетів, діють як імуностимулятори. Якщо ґрунт, де вирощують овочі, має дефіцит певного хімічного елементу, то поповнити його запаси можна відповідним препаратом КАFOM. Юрій Підлужний у своєму дослідженні застосував два препарати лінійки — КАFOM K та КАFOM Mg.

– Препарат КАFOM K містить 30% фосфору та 20% калію. Таким чином ми поповнили запаси калію, якого огірок потребує у великій кількості, водночас фосфор, що є у складі добрива, стримував надмірне витягування стебла, — зазначає агроном. — Так ми отримали рослину з невеликим міжвузлям, де зав’язалося по декілька огірків. Відповідно це вплинуло й на врожайність. Водночас рослина сформувала потужне листя, що мало велику опірність хворобам. У результаті ми майже не використовували ЗЗР проти хвороб, натомість раз у тиждень вносили КАFOM K.

Добриво КАFOM Mg, що містить 40% фосфору та 10% магнію, використовували у період плодоношення огірка. Як відомо, магній відповідає за фотосинтез рослин, сприяє формуванню потужної листової маси. Цей елемент корисний не тільки для огірків, але й для томатів, перців, інших овочів. Плоди овочевих культур, що отримують достатньо магнію, мають насичений колір та природний блиск. Тож внаслідок застосування КАFOM Mg гібрид Абсолют F1 набув насиченого зеленого кольору, а значить — відмінний товарний вигляд.

Під час проведення досліджень траплялися й надзвичайні ситуації, коли через морози в теплиці знижувалася температура, відтак рослини перебували у стресовому стані. Пом’якшити негативний вплив довкілля на огірки, вивести рослини із стресу агрономи вирішили за допомогою препарату CTA Stymulant-4. Це рідке добриво на основі екстракту з бурих водоростей Ascophyllium nodosum, збагачене хелатованими мікроелементами — азотом, оксидом магнію, залізом, марганцем, цинком, яке допомагає рослинам у подоланні стресових ситуацій, викликаних посухою, перепадами температур, надлишком вологи, браком освітленості, обробкою пестицидами тощо.

Сучасна агрономія вже не мислить вирощування огірку, томату чи перцю без застосування борних препаратів. Бор ефективно застосовувати в період від бутонізації до цвітіння. Поповнити дефіцит цього елементу в компанії MERISTEM пропонують за допомогою препарату Etaboro для листового підживлення.

– Ми вибрали препарат Etaboro, бо бор у ньому міститься у формі органічного комплексу бор-етаноламін. Саме така формуляція забезпечує максимальну концентрацію — 11% органічно поєднаного, доступного рослинам нетоксичного бору, — коментує Юрій Підлужний. — Окрім того, оскільки препарат перебуває у рідкій формі, він добре розчиняється, можна точно відміряти необхідну нам дозу. Принагідно раджу овочівникам враховувати, що мікродобрива мають дуже невелику концентрацію і саме в такій концентрації вони потрібні рослинам. Якщо її збільшити, то отримаємо зворотній ефект, добрива погано вплинуть на рослину.

Надзвичайно важливим елементом для формування якісного, правильної форми плоду огірка є кальцій. Щоб забезпечити рослину цим елементом, в дослідженні використовували препарат Aminomax Са, що містить L-амінокислоти, азот та кальцій. За словами Юрія Підлужного, цей препарат просто знахідка для агронома, адже він є стимулятором росту плоду — завдяки його застосовуванню огірок можна «витягнути» на додаткові 2-3- см, що дає відповідний приріст урожайності. Подібних препаратів в Україні майже немає.

Нагадаємо, що гібрид Абсолют F1 вирощували в тепличних умовах без поливу. Але в умовах крапельного зрошення для підживлення овочів (а також польових культур) незамінними є комплексні препарати MERISTEM NPK, що містять, окрім основних елементів — азоту, фосфору, калію, ще й бор, цинк, марганець чи молібден. Найважливіше, що в описі препарату чітко вказана кількість кожного мікроелементу, що, безперечно, полегшить роботу агронома і зробить застосування препарату максимально ефективним.

Як вже було зазначено, необхідність застосування мікроелементів під час вегетації культур вже не викликає сумнівів. Питання можуть виникати хіба щодо періоду чи способу їх внесення, чутливості окремих культур до певних елементів живлення. Узагальнюючи результати проведеного дослідження та беручи до уваги попередній досвід, Юрій Підлужний на ці питання відповідає так:

– До мікроелементів чутливі майже всі овочі, навіть зелень, яку називають культурою короткого дня. Кожен мікроелемент відіграє свою роль у формуванні вегетативної маси, кореневої системи чи плоду, підвищує стресостійкість рослини до екологічних чинників. Але особливо необхідні вони у так звані стресові періоди — висадка розсади, цвітіння, початок плодоношення і достигання плодів. Утім, раджу орієнтуватися не тільки на фазу розвитку культури, але на погодні умови. Тобто треба відчувати рослину — своїм виглядом вона підкаже, коли їй потрібні мікроелементи.

На практиці здебільшого використовують мікродобрива у закритому ґрунті, адже ними можна регулювати живлення, відтак мати більший і якісніший урожай. Мікроелементами також можна зменшити навантаження на кореневу систему, натомість посилити листове живлення.

Що стосується способів застосування, то, звісно, більш зручно вносити мікродобрива, що перебувають у рідкому стані. У відкритому ґрунті їх ще й можна змішувати із ЗЗР — таким чином можна мінімізувати стрес для рослини, впливати на її врожайність і зменшити витрати.

Насамкінець раджу колегам застосовувати добрива компанії Мерістем, адже вони мають дуже добру формуляцію, збалансований склад відповідно до потреб кожної культури, перебувають у легкодоступній хелатованій формі. Відтак рослина засвоює майже 100 % препарату.