Експерти з живлення рослин
Рус/Укр
Новини та події

Добрива для картоплі

добрива для картоплі під час посадки фото

Картопля вже давно стала однією з головних вирощуваних культур у нашій країні. Для отримання якісного і високого врожаю важливо застосування добрив. Ця культура відрізняється від інших не тільки своїми властивостями, але і способом внесення добрив. Так, більшу кількість добрив вносять під картоплю під час посадки, оскільки під час зростання підживлення засвоюються гірше і стають менш ефективними. Яке добриво краще для картоплі під час посадки та інші особливості підгодівлі цієї культури розказані нижче.

Які бувають добрива для картоплі

Для багатого врожаю картоплі вносять добрива на різних етапах вегетації рослин. Добре реагує картопля на комплексні добрива (нітроамофоска, азофоска). Однак найбільш підходящі добрива для вирощування цієї культури — це органічні, які містять азот, калій, фосфор, кальцій, сірку та інші поживні елементи.

Основні підживлення картоплі вносять при посадці в кожну лунку разом з посадковим матеріалом, під час росту рослин в якості кореневого підживлення, а також проводять підживлення по листу.

Чим удобрювати картоплю під час посадки

Як відзначають фахівці, внесення добрив при посадці під кожну окрему рослина економічно вигідніше і корисніше, ніж розкидання добрив по полю.

Вносити добрива необхідно в кожну лунку. Вибравши органічні добрива, можна застосувати сухий перегній, перемішаний з золою (700 г перегною на 5 ст. л. золи). Також можна застосовувати готове добриво для картоплі під час посадки. Мінеральні підживлення необхідно вносити в лунки згідно з інструкцією із застосування.

До підгортання кущів також можна вносити добриво для картоплі після посадки. У якості такого підживлення можна застосовувати:

  • Мінеральні добрива — суміш азоту, фосфору і калію в пропорції 1:1:2, змішавши 25 г розчину в 10 л води.
  • Сечовину — 1 ст. л. сечовини на 10 л води. Таким робочим розчином поливають кущі під корінь після проведення легкого розпушування ґрунту.
  • Коров'як, зробивши розчин з 1 л свіжого гною в 10 л води. Після зброджування поливають міжряддя картоплі.

Схема підживлення картоплі по листу

підживлення картоплі по листу фото

Під час росту картопля також потребує підживлення, оскільки внесених добрив під час посадки може не вистачити. У такому випадку необхідні добрива для картоплі по листу.

Позакореневе підживлення проводять після прополки і тільки у вечірній час, щоб не утворилися опіки на листі. Під час удобрення картоплі по листу поживні речовини швидко потрапляють всередину рослини і підживлюють, стимулюючи зростання, розвиток кореневої системи, що в результаті покращує якість врожаю.

У якості листового підживлення можна застосовувати комплексні мінеральні добрива, які добре розводяться водою і містять корисні мікроелементи, необхідні даній культурі.