Експерти з живлення рослин
Рус/Укр
Новини та події

Вплив кислотності ґрунту на засвоєння поживних елементів рослинним організмом

Урожай сільськогосподарських культур значною мірою залежить від показника рН ґрунту. Він визначає доступність поживних речовин (потенціал токсичності); активність мікроорганізмів; сприйнятливість організмів до хвороб; потенційну шкоду культурі, яку завдають деякі гербіциди.

За рН, ґрунти поділяють на:

  • кислі при рН  <4.0 до 5.5;
  • нейтральні при рН 6.0-7.0;
  • лужні при рН більше 7.0.

Надто високий (більше 9,0) і надто низький (менше 4,0) показники рН мають токсичний вплив на кореневі системи рослин. У цих межах окремі поживні сполуки змінють свою поведінку, а саме їх осадження чи перетворення у доступну або недоступну для рослин форму.

Кислі ґрунти сприяють накопиченню рухомих форм заліза і марганцю, але надмірна їх кількості є шкідливими для рослин. При рН 4,0-5,5 пригнічуються мікробіологічна активність навколо кореневої системи. На таких ґрунтах сповільнюється поглинання калію, кальцію, сірки, марганцю і частково фосфору. І саме на таких ґрунтах культури більше уражаються хворобами, у зерні та овочах накопичуються важкі метали і нітрати. Надлишок доступної форми алюмінію чинить негативний вплив на кореневу систему, знижується посухостійкість і зимостійкість культур. На кислих ґрунтах сильно страждають бобові культури. За цих умов бульбочкові бактерії гірше засвоюють азот. Поглинання азоту з ґрунту більш активне на нейтральних і слаболужних ґрунтах.

Лужність ґрунту (рН 7,0 і більше) знижує поглинання міді, заліза, марганцю та магнію. А дефіцит цих елементів негативно позначається на процесах росту й розвитку рослин.

Найбільш оптимальний рівень рН це 6,0 - 6,5. За таких умов більшість поживних сполук лишаються у доступній для рослин формі у ґрунтовому розчині, що зазвичай допомагає рослинам уникнути їх дефіциту. 

Отже, відхилення від оптимальних значень рН у будь-яку сторону є згубним для рослин. Кислі ґрунти більш небезпечні, ніж лужні. Вони не сприяють нормальному розвитку та продуктивності більшості сільськогосподарських культур.

За відношенням до кислотності ґрунту сільськогосподарські культури умовно поділяють на п’ять груп:

  1. Найчутливіші до кислотності ґрунту рослини. Вони потребують нейтральної або слаболужної реакції ґрунтового розчину. До них відносяться буряк, часник, капуста білоголова, салат, шпинат, селера, гірчиця, яблуня, вишня, слива, смородина. 
  2. Культури, які потребують слабокислої та близької до нейтральної реакції ґрунтового розчину. До них відносяться пшениця, кукурудза, ячмінь, соя, горох, соняшник, квасоля, боби кормові, огірок, цибуля, капуста цвітна, груша, агрус.
  3. Слабкочутливі до підвищеної кислотності Свого розчину культури. Вони задовільно ростуть у досить широкому діапазоні рН ґрунтового розчину. Це жито, овес, гречка, редиска, помідор, морква, суниця. 
  4. Культури, які не реагують на невелику кислотність, а також погано переносять у ґрунті надлишок кальцію. До них відносяться картопля, малина.
  5. Культури стійкі до кислого середовища. До них належать щавель, рис, чорниця, лохина, рододендрони. Вони погано ростуть на лужних і навіть нейтральних грунтах. 

Отже, для отримання гарних врожаїв варто враховувати фактор показника рН ґрунту та наслідки, які веде за собою.