Эксперты в питании растений
Рус/Укр
Новости и события

Правила догляду за розсадою огірків

Розстановка горщиків у теплиці. Це потрібно для вільного руху повітря між горщиками, щоб забезпечити більш-менш вирівняні умови по температурі та вологості навколишнього середовища.

Температурний режим. Для проростання насіння потрібна температура повітря на рівні – +25…+30°С, а температура ґрунту, в якому воно проростає – +25°С. Після появи сходів і до фази повного розкриття сім’ядольних листків температуру повітря поступово знижують, щоб розсада не тягнулась і не було зайвого випаровування вологи. У даний період температура повітря вдень повинна триматися на рівні +14…+17°С, а вночі +12…+14°С. При цьому температура ґрунту повинна становити +18…+20°С. У теплиці без опалення посадка огірків на розсаду проводиться тільки навесні. За таких умов у теплиці необхідно зробити додаткові укриття плівкою та агроволокном. Такий повітряний прошарок між шарами зберігає тепло як термос. При настанні теплої весняної погоди, додаткові укриття по черзі прибирають.

Вологість повітря в теплиці. При вирощуванні різних овочевих культур значення вологості і температури повітря роблять сильний вплив на якість і швидкість вирощування продуктів. Для цих цілей поряд з вимірювачами температури рекомендується застосовувати вимірювачі вологості. Для різних овочевих культур оптимальні значення відносної вологості в теплиці можуть значно відрізнятися. Весь період вирощування розсади огірків у теплиці варто дотримуватися відносної вологості повітря - 75-80%. Перевищення рекомендованих діапазонів вологості повітря особливо у прохолодну пору року може призвести до збільшення вірогідності появи грибкових захворювань.

Водний режим. Огірок — це вологолюбна рослина, яка в природному середовищі живе в тропічних джунглях. Якраз вологе середовище найлегше створити саме в тепличних умовах. Але оскільки культурна рослина більш схильна до розвитку хвороб, потрібно дотримуватися оптимуму в поливі. Для поливу огірків в теплиці найкраще використовувати воду температурою 20-25°С. Рівень pH води також має вирішальне значення, і може знадобитися його коригування. Оптимальний рівень pH живильного розчину, що подається до рослин, повинен знаходитися в межах від 5,5 до 6,0. За допомогою крапельного поливу рослини можна поливати в будь-який час доби. Але краще це робити в ранкові години або вдень, оскільки це дозволить рослинам підсохнути до того, як теплиця охолоне вночі. А ось при дощуванні полив можна проводити тільки ввечері або рано вранці, тому, що краплі води на листках можуть привести до опіків під впливом сонця. Частота проведення поливу на огірку в теплиці залежить від умов зростання. Навесні до настання тепла, поливати культуру можна 2 рази на тиждень, а влітку під час спеки — через день, а якщо треба і кожен день.

Світловий режим. Ранній посів рослин, а також обмежена кількість сонячного світла можуть погіршити якість розсади. Мінімальна тривалість світлового дня для вирощування розсади повинна становити 8 годин, а максимум, включаючи досвічування, – 16-18 годин на добу.

Формування кореневої системи. Для подальшого пікірування і висадки розсади необхідно подбати про розвиток здорової потужної кореневої системи. Наші експерти з живлення рослин рекомендують у цьому випадку застосовувати Вігортем-С. Величезна кількість овочівників України вже оцінила ефективність роботи даного препарату. Продукт має кілька режимів дії:

  •  Фізіологічний активатор. Вігортем-С містить біостимулюючі складові (з екстракту бурих водоростей), гумінові кислоти і амінокислоти (цитокініни, гібереліни, ауксини, вітаміни, полісахариди та ін.)
  • Стимулятор розвитку коренів, що прискорює ділення і ріст клітин.
  • Зміцнюючий (тонізуючий) ефект завдяки сприянню синтезу хлорофілу, амінокислот, цукрів та інших біоактивних компонентів.
  • Ґрунтовий кондиціонер. Вігортем-С поліпшує фізико-хімічні характеристики ґрунту.
  • Збільшує доступність поживних речовин у ґрунті або внесених добрив.
  • Поліпшує текстуру ґрунту, аерацію і доступність води.
  • Збагачує ґрунтову мікрофлору.

Короткі міжвузля. В умовах короткого світлового дня рослини схильні витягуватися і щоб нівелювати ці негативні наслідки, крім доосвічування, рекомендуємо застосовувати спеціальне добриво Кафом К. По-перше, це 30% легкодоступного фосфору у формі фосфіту, який засвоюється рослиною протягом короткого часу. Фосфор являється енергетична станцією, яка змушує клітини ділитися, а не видовжуватись. По-друге, у Кафом К міститься 20% калію, який входить до складу цукрів. Вони в свою чергу потрібні для поділу клітин. Тобто якщо фосфор – це енергія для поділу клітин, то калій – це будівельний матеріал.

Активація фотосинтезу. Для ранніх овочів дуже частою є проблема нестачі світла, тому постає питання підсилення процесів фотосинтезу. Наші експерти з живлення рослин рекомендують застосовувати ЦТА Стимулянт-4 - біостимулятор, який містить у своєму складі уже готові всі ті сполуки, що рослина отримує в процесі фотосинтезу. Таким чином препарат нівелює негативні наслідки слабкого фотосинтезу в умовах короткого світлового дня.

Що стосується технології підживлення, то з детальною схемою для огірків у закритому та відкритому ґрунті можна ознайомитися тут.